Glade hjul - prosjektbeskrivelse

Les vår blogg fra:

Afghanistan Australia Burundi Egypt India Irland Isle of Man Kongo Nederland Nord-Irland Norge Skottland Sverge Zambia Zimbabwe

 

Les i bloggen vår om:

Bøker Dykking Foto Fotturer Friluftsliv Jakt og fiske Judo Kajakk Mat og drikke Ski Sykkel Trening



 




Helsport

Kokatat

 



Vil du ha denne plassen?
Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helsport Lavvo Finnmark

 

Helsport lavvo Finmark

 

Produktet har vært testet i en periode på 30 dager under en padletur med kajakk på Spitsbergen. Været har variert fra sol og vindstille til kuling med storm i kastene og snø. Temperaturen har variert mellom ca -1 grader C til +10 grader C. Antall deltakere på turen var to stykker.

Lavvoen ga et jevnt over godt inntrykk og vi vil gi den vår anbefaling. Den virker stabil i vind, og vi hadde ingen tilfeller av skader på den (barduner som ryker, skader på duken etc.). Under følger noen kommentarer både av hva vi syntes var bra og hva vi mener kan forbedres:

Bra:
- Mange barduneringspunkter er bra. Dette gir en vindstabil lavvo, mindre bevegelse i duken og større fordeling av vindkreftene.
- To åpninger gir fleksibilitet mtp vindretning.
- Enkel å sette opp på tross av mange kanter. Det kan være litt vanskelig å få lavvoen korrekt utstrekt i bunn under de første oppsettinger, men dette blir bedre når man blir vant med bunnformen.
- Bra med borrelåsfeste for den avtakbare midtduken i bunnen. Dette gjør lavvoen mindre ømfintlig for sand (ved for eksempel glidelås som lukkemekanisme).
- Bra at glidelåsen til åpningen ikke går helt ned. Dette gir mindre belastning på glidelåsen i ytterpunkt samt gjør den mindre utsatt for sand nederst.
- Bra at gulvet er helt vanntett.
- Stormmattene er solide.
- Bra at stanga kan pakkes sammen kompakt. Se også forbedringspunkt mtp stanga under.

Forbedringspunkter:
- Kondens er av og til et problem. De monterte kondensåpninger nederst på ytterduken fungerer kun om kondensen renner langs ytterduken. Ved litt vind og bevegelse i duken drypper det på inerteltet, og denne avrenningen fanges ikke opp av åpningene i ytterduken. Forslag til forbedringer her er enten å kombinere innertelt og bunnduk (noe vi helt klart foretrekker, men som jo gir et noe endret konsept) som i et vanlig telt, eller lage festeanordninger mellom yttertelt og innerteltet akkurat i eller i nedkant av kondensavløpene (for eksempel med borrelås) slik at vann som renner langs innerteltet ender opp i avløpene.
- Kondensavløpene i ytterteltet gjør lavvoen trekkfull om det er mye vind. Det gjelder også om stormmattene er gravd over. Forslag til forbedring er her, som i punktet over, å kombinere innertelt og bunnduk.
- Topphatten har en del løst stoff som blafrer høylytt i sterk vind. Dette stoffet er nedenfor alle strammemulighetene og derfor ikke mulig å regulere vekk. Her burde det vært lagt inn strammemulighet helt nederst rundt hele topphatten (ikke bare i et par punkter).
- Det er litt plundrete å sette inn stanga siden stangelementene relativt lett faller fra hverandre. I sterk vind er dette et helt klart svakt punkt da det er mye bevegelse i lavvoen under oppsetting. Forslag til forbedring kan være en slags friksjonsmekanisme (gummiringer i sammenføyninger, mindre klaringer i sammenføyninger) eller en medfølgende strikk med endefester og enkel hurtigkobling mellom strikk og endefeste i ene enden for å slippe gjennom stanga i montert tilstand.
- De medfølgende bardunene kunne vært mer slitesterke, for eksempel av typen som er på Helsport Svalbard (runde røde barduner). Vi opplevde at bardunene lett fliset seg opp.
- Den medfølgende kompresjonsposen for lavvoen burde være stor nok til å romme både lavvo og innertelt i sammenkoblet tilstand. Slik det er i dag må det ekstraordinær innsats til for å få plass til begge i samme pose.