Glade hjul - prosjektbeskrivelse

Les vår blogg fra:

Afghanistan Australia Burundi Egypt India Irland Isle of Man Kongo Nederland Nord-Irland Norge Skottland Sverge Zambia Zimbabwe

 

Les i bloggen vår om:

Bøker Dykking Foto Fotturer Friluftsliv Jakt og fiske Judo Kajakk Mat og drikke Ski Sykkel Trening 
Helsport

Kokatat

 Vil du ha denne plassen?
Kontakt oss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Primus Omnifuel

Produkterfaringer – Primus Omnifuel

Brenneren er brukt i omkring 100 døgn på turer til alle årstider. Vi har kun benyttet bensin som brensel, både renset og urenset rett fra bensinpumpa på nærmeste bensinstasjon. Produsenten oppgir at også bl.a. gass, parafin og diesel kan benyttes ved å skifte ut de medfølgende dysene til det brenselet du har for hånden, men en kan nok ikke regne med at den brenner like rent på alle…

Ved bruk av renset bensin (fåes kjøpt på bl.a. enkelte bensinstasjoner og Felleskjøpet) brenner den rent og avgir omtrent ikke sot. Om du ikke har det for hånden og må ty til bensin fra nærmeste vanlige bensinpumpe brenner den ikke like rent lenger. Det er ikke noe problem å bruke brenneren inne i teltet ved bruk av renset bensin, om du derimot bruker vanlig bensin blir det fort et lite sotlag både på teltduk, kokekar og annet som måtte befinne seg i nærheten. I tillegg frigjør vanlig bensin ved forbrenning en del stoffer som ikke er helt bra for kroppen, og du bør sørge for god lufting ved bruk av slikt brensel. Det som soter minst er nok gass, men personlig synes vi ikke at gass er et alternativ å ta med på lengre turer på grunn av stort volum og dårlig trykk i beholderne i kulda.

Det har ikke vært noen alvorlige tekniske problemer med brenneren i den tida vi har brukt den. Som med alt annet utstyr krever jo også Omnifuelen litt vedlikehold for å fungere prikkfritt. Det viktigste her er etter vår erfaring å gjøre den ren en gang iblant, bytte ut slitedeler (filter, o-ringer på pumpe, filtduk for forvarming) samt smøre opp lærpakningen i pumpa. Om du bruker annet brensel enn gass eller renset bensin må du nok påregne en del mer rensing og vedlikehold. Filteret som sitter i innløpet til brenneren kan være litt plundrete å få ut. Et lite tips her er å bruke en tynn treskrue og skru den forsiktig litt inn i filteret for så å trekke det ut. Nytt filter går som regel lett inn. Det anbefales å ha med standardpakken med reservedeler fra Primus, denne inneholder det du som regel trenger av reservedeler når du er på tur.

På vinterturer kan det være greit å ha med en egen plate til å sette brenner og brenselbeholder

Bra:

  • God effekt (produsenten oppgir 3 kW)
  • Kompakt
  • Enkel å vedlikeholde
  • Liten varmegjennomgang ned i underlaget. Brenneren kan fint stå på for eksempel et trebord uten at det blir merker av den grunn. Brenneren må selvfølgelig likevel aldri forlates når den er i gang.

 

Kunne vært bedre:

  • Litt vanskelig å finjustere effekten, laveste praktiske effekt er også nokså høy
  • Bråker en del

 


Morgen i Selbu

God morgen ved Selbusjøen

Sylan

Padletur i Sylan

Omnifuel

På Toppen av Trollhetta

Dovre

På Dovre

Irland

Lage spagetti - Irland rundt på sykkel

Skottalnd

Camping i Skottland